Black Friday

Black Friday is de tegenhanger van Cyber Monday. In Nederland is Black Friday tot noch toe populairder in vergelijking met Cyber maandag.

De gekte tijdens Black Friday is net een stukje erger. Grote winkelketens als Media Markt hebben te maken met een storm tijdens de opening van Black Friday. Hordes mensen staan s’ochtends te wachten om te profiteren van de beste aanbiedingen. De populaire producten zijn over het algemeen erg snel uitverkocht. Voorbeelden hiervan zijn televisies, playstations, smartphones en/of laptops.

Veel winkelketens hebben als regel ingevoerd dat je een max. aantal zelfde producten kan aanschaffen tijdens Black Friday 2019. Dit om handel te voorkomen. Alle informatie over Black Friday kun je lezen in dit artikel.

Black Friday vs. Cyber Monday – Wat zijn de verschillen?

Cyber Monday kent enkel online aanbiedingen. Black Friday heeft zowel online als offline aanbiedingen. Wanneer jij fysiek wilt winkelen is Black Friday dus dé dag om te jagen op goedkope deals. Black Friday is de vrijdag na Thanks Giving in Amerika.

Wanneer is Black Friday 2019?

Black Friday is in 2019 op vrijdag 29 november. Black Friday komt oorspronkelijk uit Amerika en is altijd de eerste dag na Thanksgiving day. Die betreffende vrijdag hebben de meeste Amerikanen vrij.

Zij hebben dan genoeg tijd om te shoppen en doen de eerste inkopen voor kerst. Om nog meer klanten te genereren bieden de meeste (web)winkels goedkope aanbiedingen en deals aan.

Deze aanbiedingen zorgen voor gekke en grappige taferelen. Rijen mensen ‘liggen’ urenlang van te voren te slapen voor winkelopeningen. Bij sommige winkelketens zie je mensen in tenten en luchtbedden liggen. Dit alles om optimaal te profiteren van aanbiedingen.

De aanbiedingen en inkopen beginnen eigenlijk al de maandag in diezelfde week. Er wordt al optimaal geprofiteerd van alle aanbiedingen 5 dagen voor Black Friday tot en met Cyber Monday.

De naam ‘Black Friday’ is oorspronkelijk ontstaan in Philadelphia rond de jaren ’50. Deze dag was zo enorm druk dat het ‘zwart stond van de mensen’.

Hierbij een lijst van de datums van de aankomende jaren;

 • 2019: 29 november
 • 2020: 27 november
 • 2021: 26 november
 • 2022: 25 november
 • 2023: 24 november
 • 2024: 29 november
 • 2025: 28 november
 • 2026: 27 november
 • 2027: 26 november
 • 2028: 24 november

Black Friday in Nederland

Zwarte vrijdag is de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden in Nederland. De grotere winkelketens pakken ermee uit en profiteren zo van de koopgekte. Een groot gedeelte van de jaaromzet is afhankelijk van Black Friday. In 2018 deden er ongeveer 150 grote winkelketens mee in Nederland, exclusief kleine eenmanszaken. Dit aantal is ten opzichte van 2015 enorm gestegen.

Wat zijn de voordelen van Black Friday?

 • Enorme kortingen

Als je goed zoekt is bijna ieder product in de aanbieding. Producten in alle categorieën, maten, types, modellen en verschillende winkels zijn te verkrijgen met enorme korting.

 • Black Friday valt voor de feestdagen

Zwarte vrijdag valt voor sinterklaas en kerst. Hierdoor kun je alle cadeau’s goedkoper aanschaffen.

 • Zowel online als offline aanbiedingen

Geen tijd om de stad in te gaan omdat je moet werken? Geen zorgen! Het is namelijk ook mogelijk om online te winkelen.

Welke winkels zijn actief met vele aanbiedingen?

Eigenlijk moet iedere winkel mee gaan met de trend. Loop tijdens zwarte vrijdag in de stad en je zult merken dat iedere winkel deals aanbiedt. Je komt er als winkel niet onderuit en mist de slag ten opzichte van de concurrentie als je niet mee doet met aanbiedingen. De grote winkelketens die bekend staan om Black Friday aanbiedingen zijn;

 • Media markt
 • BCC
 • Wehkamp
 • Amac
 • Bol.com
 • Coolblue
 • Nike
 • Adidas
 • Douglas

9 Tips om snel en voordelig te shoppen tijdens Black Friday

Voor consumenten is het lastig om het overzicht te houden tijdens Black Friday 2019. Om toch efficient in te kopen hebben we 9 tips op een rijtje gezet:

1. Wat heb jij écht nodig?

10% Korting hier, 40% korting daar. Je winkelmand zit erg snel vol. Daarom de belangrijkste tip; koop alleen wat je nodig hebt. Wordt niet te snel afgeleid door andere kleding of elektronica want voor je het weet is je geld op. Een uitschieter kan natuurlijk geen kwaad, maar maak er niet te veel.

2. Denk vooruit; sinterklaas en kerst op komst

December is altijd een dure maand in verband met de feestdagen. Wanneer jij optimaal gebruik maakt van alle aanbiedingen kun je flink besparen op cadeau’s. Koop dus alvast alle cadeau’s in voor de kinderen, familie en vrienden. Aan het einde van de maand zul je het verschil in de portemonnee merken.

3. Blijf op de hoogte van alle deals

Middels social media en nieuwsbrieven blijf je op de hoogte van de beste Black Friday aanbiedingen. Schrijf je gericht in voor leuke nieuwsbrieven, zo hoor jij als eerste welk product er wanneer in de aanbieding is. Ook via social media delen de meeste winkelketens hun aanbiedingen als eerst.

4. Wees er snel bij

Je bent helaas niet de enige die wil profiteren van de deals. Wees er dus snel bij tijdens de aanbiedingsdagen want het is top drukte. Deze drukte zorgt er voor dat veel producten in een vroeg stadium zijn uitverkocht.

5. Zo veel mogelijk inkopen bij dezelfde (web)winkel

Wanneer jij bij dezelfde (web)winkel gebruik maakt van de acties, bieden enkele partijen ook staffelkorting. Dit is nog voordeliger. Ook is het voor jezelf een stuk overzichtelijker als je gaat rondsnuffelen bij zo min mogelijk winkels.

6. Actiecodes of cadeaubonnen? Zet ze nu in!

Heb jij tijdens jouw verjaardag cadeaubonnen ontvangen? Kijk of je deze tijdens Black Friday kunt inzetten. Veel webwinkels bieden ook actiecodes aan. Middels deze codes ontvang je nog meer korting.

7. Maak een wensenlijst

Even terug naar je kinderjaren, maak een wensenlijstje! Als het van te voren duidelijk is wat je wilt hebben dan kun je veel gerichter zoeken naar aanbiedingen. Schrijf daarbij ook nog eventuele (web)winkels op, zo profiteer je optimaal en snel van alle deals.

8. Shop veilig

Je ontkomt er bijna niet aan; fraudeleuze (web)winkels. Helaas ruiken cyber criminelen ook hun kans tijdens Black Friday. Koop dus vooral jouw producten bij bekende webwinkels. Mocht je de (web)winkel niet vertrouwen of niet kennen, dan hebben wij nog enkele tips voor je:

 1. Hebben ze een kvk nummer?
 2. Zijn ze actief op Social Media kanalen?
 3. Lees reviews over de shop.
 4. Zijn er contact en privacy policy pagina’s zichtbaar op de website?
 5. Is er een klachtenpagina?
 6. Is retourneren mogelijk?
 7. Hebben ze een beveiligde pagina (HTTPS)?
 8. Beschikken ze over een keurmerk?

9. Let op je portemonnee

Ook een belangrijke tip: Let op je portemonnee. De aanbiedingen vliegen om je oren, bepaal van te voren het budget wat je kan missen en ga hiermee gericht op deals jagen.